KEY-CHORD
psychologenpraktijk Eindhoven


Kwaliteit van leven & werken

Burn-out

Wanneer er sprake is van burn-out is de verhouding tussen draagkracht en draaglast ernstig uit balans. Er kan sprake zijn van vermoeidheid/uitputting, slaapproblemen, depersonalisatie, motivatie- & interesseverlies, prikkelbaaar zijn: het spreekwoordelijke 'korte lontje'. Daarbij kan er ook nog sprake zijn van een gebrek aan zingeving (Waar doe ik het allemaal voor? Wat doet het er nog toe?)

Behandeling

Herstel van een burn-out, van overspannen zijn, verloopt in fasen. Elke fase kent zijn eigen uitdagingen. Eèn van de doelen van de behandeling is om de kenmerken van de fase waarin een patiënt zich bevindt te bespreken, de patiënt hierover te informeren en te adviseren wat een patiënt beter wèl en beter niet kan doen in de betreffende fase. Dit is, voor een deel, ook afhankelijk van de zwaarte van de burn-out, maar ook van de kenmerken van iemands persoonlijkheid.

Burn-out is goed te behandelen: patiënten komen er vaak, meestal, sterker uit. Ze hebben veel over zichzelf geleerd, weten beter hun grenzen te bewaken, hebben weer antwoord weten te vinden op hun zingevings- & levensvragen (Waar doe ik het allemaal voor?).
Behandeling bestaat voor een groot deel uit cognitieve-gedragstherapie, afhankelijk van de fase waarin de patiënt zich bevindt.

Blijf niet zitten met je burn-out !

Key-Chord: the major key to harmonic progression.
NOS teletekst 26-03-2024